Enorme terugval Tesla Model 3 verkoop in januari

De stormloop naar de Tesla Model 3 in december 2019 kende de eerste maand van 2020 een spectaculaire terugval. Tijdens de laatste maand van 2019 werden er immers nog 12.117 stuks verkocht van deze elektrische auto’s. Een absoluut verkooprecord. Dat een terugval werd verwacht voor januari 2020 was voorspelbaar. Maar dat het verschil met de maand daarvoor zo drastisch naar beneden zakte, hadden zelfs de grootste pessimisten niet verwacht. Slechts 36 exemplaren werden in Nederland verkocht. Een ongekend dieptepunt.

Van 12.117 verkochte auto’s naar 36 exemplaren

Het aantal Tesla Model 3 auto’s, die in januari 2020 werd verkocht, was welgeteld 36. Het is geen tikfout en je leest het goed: zesendertig. Een schril contrast met december 2019 waar nog 12.117 over de toonbank gingen. Dit heeft niets te maken omdat de Nederlandse autodealers door hun voorraad zitten. De onderliggende reden is dat zakelijke autobestuurders de afgelopen maanden hun inkopen hebben gedaan. Ook de leasingmaatschappijen hebben hun inkopen gedaan. Slechts drie dozijn particulieren hebben dit jaar voor het Tesla Model 3 gekozen.

De bijtellingsregel is de hoofdschuldige

Het ontstaan van deze spectaculaire vrije val heeft alles te maken met de fiscale bijtelling die van 4 naar 8 procent werd opgetrokken. Dat scheelt maandelijks een hele slok op een borrel. Voor een modale zakelijke rijder betekent dit dat het bedrag van gemiddeld 62 euro per maand, werd opgetrokken naar 139 euro. Om die reden haken vooral leaserijders massaal af. Van de andere kant is voor het overgrote deel van de particuliere autobezitters de elektrische uitvoering sowieso te prijzig.

Het belastingvoordeel wordt steeds maar ingekrompen

De Bovag verwacht voor het jaar 2020 dat er plus minus 425.000 wagens in Nederland worden verkocht waarvan 50.000 elektrisch aangedreven. Dit jaar is de bijtelling 8 procent (over de eerste 45.000 euro) van de aankoopprijs en 22 procent voor het overige aankoopgedeelte. Het tarief is geldig voor 5 jaar. In 2026 verdwijnen de fiscale voordelen helemaal.

Latest Reviews

Ook interessant
Tips voor startende ondernemers