Tips voor startende ondernemers

Je baan opzeggen om een eigen onderneming te starten. Je hebt de knoop doorgehakt en wil je levensdroom in vervulling zien gaan. Proficiat! Maar hoe start je met die nieuwe beroepsloopbaan als zzp’er. In deze blog ‘Tips voor startende ondernemers’ lees je praktische informatie waar je als startende ondernemer aan moet denken.

1. Begin met een ondernemingsplan te schrijven

De eerste stap die je als startende ondernemer moet zetten, zijn de doelstellingen die je op papier moet zetten. Ook wel in het zakelijke leven het ondernemingsplan genoemd. De pro’s en contra’s? Welk doel streef je na? Geen enkele onderneming start zonder een ondernemingsplan. Volgende parameters moeten in een ondernemingsplan worden uitgeschreven: de maandelijkse vaste en variabele kosten, de verwachte omzet maandelijks, een uitgewerkt marketingplan en een analyse van de concurrentie.

2. Logo, website en visitekaartjes als uitstalraam

Een logo en een eigen huisstijl is heel belangrijk om de communicatie met de buitenwereld aan te gaan. Er zijn genoeg bureaus die je hier bij kunnen helpen. Hetzelfde geldt ook voor een website die je zelf aanmaakt of gaat uitbesteden. Het is het online visitekaartje bij uitstek. Uiteraard mogen bedrukte visitekaartjes niet ontbreken. Vooral op evenementen is dat erg praktisch wanneer je potentiële klanten aanspreekt. Het maakt deel uit van je netwerk.

Marketing en een financieringsplan aanvragen

Als beginnende ondernemer speelt marketing een grote rol om naambekendheid te verwerven. Zorg dat je iemand onder de arm neemt die hier vertrouwd mee is uit je kennissenkring of een vakspecialist. Tegenwoordig is vooral online marketing superbelangrijk. Social media kanalen zoals youtube, facebook, google ads, instagram of linkedin kunnen voor je startend bedrijf een klankbord zijn. Last but not least, voor het bekostigen van het hele project bestaan er verschillende mogelijkheden om een financiering als zpp’er aan te vragen. Zorg dat je voldoende geïnformeerd bent welke banken de beste kredietvoorwaarden geven.

Let ook op je gezondheid. Het is belangrijk dat je vitaal bent en elke keer weer scherp aan je onderneming kunt werken. Zorg er daarom voor dat je jouw kantoor praktisch ingericht, maar ook dat je in een ergonomische houding kunt werken door bijvoorbeeld een goede bureaustoel en zit-sta-bureau aan te schaffen. Wij leggen je in een ander blogartikel uit waarom.

Latest Reviews

Ook interessant
Heb je al een e-bike overwogen?