Wat zijn de mogelijkheden van een ondernemer om geld te lenen?

Het is niet altijd even eenvoudig om als zzp’er een lening af te sluiten. De reden ligt hier voor de hand. Een zelfstandig ondernemer heeft geen vast salaris zoals dat het geval is bij werknemers die in in loondienst zijn. Toch zijn er nog een waaier mogelijkheden om geld te lenen als ondernemer op zelfstandige basis. Geldverstrekkers willen vooral weten hoe je het geleende krediet terug gaat betalen. Hieronder lees je drie verschillende leningen die het meest voorkomen.

Doorlopend krediet als buffer

Als zpp’er heb je vaak te maken met inkomsten die maandelijks kunnen schommelen of opdrachtgevers die laattijdig betalen. Wanneer dit bij jou het geval is en je hebt onvoldoende financiële buffer, dan kan je kiezen voor een doorlopend krediet. Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat het flexibel is. Het bedrag dat je aflost, kan je opnieuw opnemen tot aan de limiet van het afgesloten krediet. De rente en de looptijd van dit krediet is variabel.

Debiteurenfinanciering als tussenoplossing

Debiteurenfinanciering – ook wel factoring genaamd – is een vorm van kredietverstrekking waarbij banken een factuurbedrag voorschieten. Het grote pluspunt is dat je de facturen snel betaald krijgt waardoor je hierdoor financiële ademruimte creëert. Voor deze tegenprestatie van de bank betaal je een bepaalde vergoeding. Meestal een percentage op het factuurbedrag of procenten op de omzet die wordt gemaakt.

Zakelijke lening onder strikte voorwaarden

De meest belangrijke banken bieden allerhande leningen aan op zakelijk vlak. Er zit echter een verborgen risico in het spel. De voorwaarden zijn tamelijk streng. Over het algemeen moet je heel wat paperassen invullen. Het geld wordt geleend onder strikte voorwaarden. Zo zal je geen BKR registratie mogen hebben. De geldverstrekkers leggen de kredieten en leningen vast in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij de BKR-stichting. In het vakjargon ook bekend als BKR registratie. Een gedetailleerd uitgewerkt ondernemingsplan bepaalt of je recht hebt op een lening of niet.

Latest Reviews

Ook interessant
De beste tips voor een luxueuze badkamer